Odpowiednio zbilansowany jadłospis ma wyjątkowo korzystny wpływ na stan organizmu.
Reumatyzm to nie tylko choroba osób starszych, ale i młodych. Kojarzy się głownie ze zwyrodnieniem stawów, jednak tak naprawdę choroby reumatyczne to ponad dwieście jednostek, które mają inne przyczyny i inny przebieg. Większość jednak kojarzy się z bólem i obrzękiem stawów.
Nadwaga zagraża stawom
Odpowiednia dieta może zapobiegać lub łagodzić objawy choroby. Warto wspomnieć, że nieodpowiednio dobrany jadłospis bogaty w cukry, tłuszcze, potrawy ciężkostrawne prowadzi do nadwagi. Osoby otyłe mają o wiele większe problemy ze stawami – często obserwuje się u nich np. ból kolan, który świadczy o ich przeciążeniu.
Co jeść, czego unikać?
Jako, że chorób reumatycznych jest wiele, ciężko znaleźć jeden słuszny jadłospis dla wszystkich. Jednak uważa się, że przy reumatyzmie odpowiednie będą produkty mające właściwości przeciwzapalne (np. przyprawy – kurkuma, imbir) oraz te bogate w kolagen, który wchodzi w skład tkanki łącznej (np. galaretka). Pewnym jest, że stawom mogą zaszkodzić diety bogate w nabiał i mięso oraz produkty na bazie pszenicy i kukurydzy. W diecie za to nie powinno zabraknąć warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty jak witamina A, C i E.
Aleksandra Wiktor
*Treści zawarte na serwisie Chronstawy.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Chronstawy.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.