Dieta na stawy powinna sprawiać, że nasza waga będzie unormowana, a stawy i kości otrzymają wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje. Okazuje się, że dla stawów korzystne są tak zwane tanie produkty spożywcze, takie jak galarety i pasztety, niż chude szynki. Podstawą prawidłowego funkcjonowania stawów jest odpowiednia zawartość kolagenu w pokarmie, a nie znajdziemy go w czystym mięsie.

Wapń, kwasy omega 3, witamina D.

Niezbędne są także produkty zawierające wapń i witaminę D3. Wapń można znaleźć w nabiale, najlepiej w formie chudego twarogu lub jogurtu. Doskonałym źródłem wapnia są niewielkie ryby morskie, zjadane w całości. Dzięki takim przekąskom szybko poprawi się stan mazi stawowej i znikną problemy z trzaskającymi stawami. Stawy potrzebują także kwasów omega 3, a ich doskonałym źródłem są także ryby, oleje roślinne i orzechy. Aby ustrzec się od zapalenia stawów, korzystnie jest spożywać czosnek oraz cebulę, które zawierają działającą przeciwzapalnie siarkę. Podobne działanie ma wiele przypraw.

Udostępnij :)

Comments are closed.