Dolegliwości stawów stają się coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Często niestety bywają lekceważone, co może prowadzić do znacznie gorszych zwyrodnień, a nawet to upośledzeń narządów ruchu oraz znacznego obniżenia jakości życia. Warto zwracać uwagę na pierwsze objawy dolegliwości, gdyż im szybciej rozpoczniemy leczenie pod okiem specjalisty, tym większe szanse na uzyskanie optymalnych rezultatów. Do chorób stawów, które występują najczęściej można zaliczyć:
- zwyrodnienie stawów (zwane inaczej artrozą), powszechne u osób starszych, najczęściej atakujące stawy rąk i stawy biodrowe. Do objawów należy przede wszystkim dokuczliwy ból towarzyszący jakiemukolwiek ruchowi. Leczenie obejmuje zarówno przyjmowanie farmaceutyków jak i fizykoterapię (dopasowaną do potrzeb pacjenta). gościec przewlekle postępujący (inaczej artretyzm) – objawiający się stanem gorączkowym, spadkiem masy ciała, obniżeniem apetytu szybszą męczliwością i sztywnieniem stawów.
- Artretyzm zwykle ma okresy nasilenia i słabnięcia. Jest to jednak choroba uleczalna – za pomocą odpowiedniej terapii (farmakologicznej, rehabilitacyjnej a czasem nawet chirurgicznej). Ponad to -ważny jest ruch na świeżym powietrzu oraz unikanie stresów. Nieleczony artretym może prowadzić do kalectwa.Zapalenie stawów może mieć różnorakie przyczyny. Zawsze charakterystyczny jest pojawiający się ból, obrzęk oraz zaczerwienienie wokół stawu. Leczenie jest zazwyczaj długotrwałe i polega zarówno na podawaniu odpowiednich farmaceutyków ( przeciwzapalnych, przeciwbólowych, antybiotyków), jak i na prowadzeniu fizykoterapii.
- Dna moczanowa, potocznie nazywano ją podagrą – choroba metaboliczna ,wynikająca ze złej diety (nadmiaru tłustych potraw, mięsa, kawy i alkoholu). Objawia się ostrym bólem w obrębie jednego ze stawów. Leczenie polega na stosowaniu właściwej diety. Powinna ona być pozbawiona alkoholu, tłuszczów, podrobów, wywarów, sardynek i śledzi, roślin strączkowych, kakao oraz ostrych przypraw, środków moczopędnych i aspiryny. Zalecane są natomiast sery, mleko, owoce i ryż. Posiłki należy spożywać do 3-4 godzin przed snem.
PODZIEL SIĘ: